Dlaczego przyprawy były tak cenne? Jakie części roślin wykorzystuje się w kuchni i dlaczego? Czy odkrywanie świata łączyło się z poszukiwaniem przypraw?
Projekt jest wyprawą na dalekie kontynenty, ale także wędrówką w głąb historii. Będziemy podróżować na holenderskich statkach i hiszpańskich karawelach i rozmawiać o tym, które przyprawy Europa zawdzięcza arabskim kupcom, a które rosły na naszym kontynencie od tysiącleci.
Przyjrzymy się bliżej 3 obszarom geograficznym skąd pochodzą wybrane przyprawy i zioła najpowszechniej wykorzystywane obecnie w kuchniach świata.
- Ameryka Południowa: ziele angielskie, papryka, wanilia, pieprze cayenne – chili
- Azja: gałka muszkatołowa, anyż, cynamon, pieprz, goździki
- Morze Śródziemne/Afryka Północna: liście laurowe, mięta, pietruszka i koperek, kminek, rozmaryn
Działania współfinansowane ze środków m. st. Warszawy
Projekt dwuletni – realizowany w okresie wrzesień 2019 r. – czerwiec 2020 r.
Partner projektu