Dlaczego przyprawy były tak cenne? Jakie części roślin wykorzystuje się w kuchni i dlaczego? Czy odkrywanie świata łączyło się z poszukiwaniem przypraw?

Projekt jest wyprawą na dalekie kontynenty, ale także wędrówką w głąb historii. Będziemy podróżować na holenderskich statkach i hiszpańskich karawelach i rozmawiać o tym, które przyprawy Europa zawdzięcza arabskim kupcom, a które rosły na naszym kontynencie od tysiącleci.

Przyjrzymy się bliżej 3 obszarom geograficznym skąd pochodzą wybrane przyprawy i zioła najpowszechniej wykorzystywane obecnie w kuchniach świata.

  • Ameryka Południowa: ziele angielskie, papryka, wanilia, pieprze cayenne – chili
  • Azja: gałka muszkatołowa, anyż, cynamon, pieprz, goździki
  • Morze Śródziemne/Afryka Północna: liście laurowe, mięta, pietruszka i koperek, kminek, rozmaryn

 

Działania współfinansowane ze środków m. st. Warszawy
Projekt dwuletni – realizowany w okresie wrzesień 2019 r. – czerwiec 2020 r.

Partner projektu